e-zahradnik.cz

Meduňka (melissa officinalis)

Ve stinné zahradě si člověk obvykle zřídka všimne světlých kvítků kuchyňských bylinek. Je ale možné, čarovat tu klidně i s neobvyklými odrůdami známých kuchyňských bylinek. Jejich žluté listy odráží světlo a opticky tak prosvětlují stinné kouty.

Meduňka lékařská patří k těm nejotužilejším bylinám našich zahrad. Je medonosná, bujná trvalka, téměř nezničitelná. Roste často i planě u plotů a zdí, na okrajích lesů a na rumištích. Od června do srpna sbíráme její listy k sušení. Nať s listy sklízíme dopoledne za suchého počasí, těsně před rozkvětem.

Meduňka (melissa officinalis)

Tuto košatou bylinku hojně pěstovali již i ve středověku. Nejdříve v klášterních zahradách. Má příjemnou vůni citronu, proto nic nezkazíte, když ji přidáte všude tam, kde se přidává citronová šťáva anebo citronová kůra. Čerstvá meduňka se přidává do omelet, k salátům i rybám. Dodá jim čerstvé citronové aroma. Její lístečky můžete přidávat do kompotů, ovocných salátů anebo použít ke zdobení dezertů a osvěžujících letních nápojů. Čaj při pravený z meduňky zklidňuje zažívání, blahodárně působí na nervy, takže přispívá k psychické pohodě a usnadňuje usínání. Dále zbavuje nadýmání a pomáhá při chřipce a nachlazení. Odpradávna je vysoce ceněná jako sedativum a dále jako prostředek, který zvyšuje vylučování žaludečních šťáv.

Zářivě žlutozelená je meduňka lékařská (Mellisa Oficinalis "aurea") a žlutě strakatá odrůda Aureavariegata. Tyto druhy tvoří bohaté trsy. Polední slunce by na ně však vůbec nemělo dopadat, jinak jejich krásně zelenožluté listy budou posety hnědými skvrnami spálenými od slunce. Zaléváme až když na rostliny nesvítí slunce. Meduňce se bude velmi dobře dařit v humózní propustné půdě a zároveň může mít plné slunce ráno nebo na večer. Její sazenice si můžeme předpěstovat ze semen. Přímo na záhon ji vysévejte až v květnu, časně zjara si ji můžete předpěstovat doma v teple. Větší rostliny již dnes můžete běžně zakoupit i v zahradnictvích. Stejně tak ji můžeme množit i dělením starších trsů. Dorůstá výšky do 60 cm.

Bylinky se nejlépe uchovávají čerstvě nasekané anebo na jemno nakrájené a zmražené, protože sušením ztrácejí svou příjemnou vůni. Na jaře si však nejlépe pochutnáte na čerstvých bylinkách. A nezapomeňte: i ve stínu se mohou skrývat různá kulinářská překvapení.

Na večer může přijít vhod meduňkový čaj na zklidnění. Můžeme jej připravovat ze suchých i čerstvých listů. Jednu až dvě lžičky suché drogy přelijeme horkou vodou, nikoli vařící vodou a necháme stát asi sedm minut. Aby z čaje nevyprchaly těkavé éterické látky, čaj necháme stát pod pokličkou. Jeden šálek vypijeme po večeři a druhý před spaním.

Upozornění:
Bylinky v květináči nehnojíme, mohlo by dojít k nežádoucí koncentraci látek z umělých hnojiv. A ty rozhodně nechceme mít v nápoji ani dezertu.
 

Zuzana Bohdalová


 

Diskuze k článku:

Dosud nebyl přidán žádný komentář k tomuto tématu.


Přidejte vlastní komentář:
  Jméno:
  E-mail:
* Text:

Vyplňte 'nospam'
(Ochrana proti spamu)

 

* Údaje označené hvězdičkou je nutné vyplnit

Foto: Eva Sýkorová

Baví vás psát o pěstování rostlin, stromů a dalších zahradnických tématech a chtěli byste se s ostatními podělit o své zkušenosti? Rádi vaše články zveřejníme.
Více...
 
Pořádáte zahradnickou výstavu, veletrh či přednášku, nebo o takové výstavě víte? Provozujete zahradnictví a pořádáte nějakou zajímavou akci? Neváhejte a dejte o ní vědět ostatním.
Přidat výstavu



e-zahradnik.cz - magazín pro pěstitele a zahrádkáře
Copyright © 2002 - 2016. Všechna práva vyhrazena.