e-zahradnik.cz

Helenium neboli záplevák

Zápleváky se v Evropě pěstují již tři sta let. Svými květy vykrývají časově období mezi letními a na podzim kvetoucími rostlinami. Kvetou velmi dlouho a jsou velmi vhodné k řezu. Kytice z nich vytvořená působí svěže a nadýchaně. Pokud využijeme do vázy žlutě kvetoucí odrůdu Kanaria nebo Septembergold budeme mít pocit, jako by nám svítilo slunce zrovna uprostřed místnosti.

Helenium

Zápleváky se výborně hodí do pozadí trvalkových záhonů. Na svých původních místech vydrží i řadu let. Po pěti letech je však dobré jim dopřát nové pěstební místo a přesadit je. Velmi působivé bude, pokud zkombinujete několik odrůd helenia na jednom místě v zahradě. Různé odrůdy totiž kvetou v odlišných časových obdobích. Zajistí vám tak dlouhodobě krásný výhled na některou z částí vaší zahrady.

Existuje mnoho druhů zápleváků se širokou škálou barev květů. Od žluté přes zlatou, oranžovou, červenou až po hnědou. Jejich vystouplé středové terče mají obvykle kontrastní barvu. K dobrému vývoji potřebují vysadit na slunečné místo a dopřejeme jim i dostatek vláhy a kvalitní nevysychavou půdu.

Pokud si chceme helenium namnožit, použijeme formu dělení trsů anebo množíme rostliny z kořenových řízků. Množení dělením trsů je však méně náročná a dostatečně spolehlivá metoda. Nejlepší termín je jaro.

Helenium

Vysoké odrůdy zápleváků se při prudších deštích nebo silném větru mohou začít kácet, a tak je lepší, když tyto trsy volně svážeme nebo k jejich stonkům použijeme drátěné obruče jako oporu. Vyšší odrůdy brzy na jaře trochu sestřihneme, aby se rostliny rozvětvily. Ty pak v pokročilém letním období nebudou tak vysoké a holé.

Vyholování spodních částí rostlin je snad jediný problém, který se u zápleváků může vyskytnout. I tuto menší vadu na jejich kráse lze však s úspěchem zamaskovat. Vysadíme před ně tedy nižší trvalky, které tato holá místa zamaskují. Vhodnými trvalkami pro tyto účely mohou být ostrožky, monardy, třapatky nebo plaménky. Aby však takovéto trvalkové záhony nevypadaly v průběhu léta zanedbaně, je třeba jim věnovat trochu péče navíc: odstřihovat jim odkvetlé květy a vytrhávat mezi nimi případnou plevel.

Ať vám tato mrazuvzdorná vydatně kvetoucí „sluníčka“ našich zahrad dělají radost co nejdéle.
 

Zuzana Bohdalová


 

Diskuze k článku:

Dosud nebyl přidán žádný komentář k tomuto tématu.


Přidejte vlastní komentář:
  Jméno:
  E-mail:
* Text:

Vyplňte 'nospam'
(Ochrana proti spamu)

 

* Údaje označené hvězdičkou je nutné vyplnit

Foto: Petr Hroš

Baví vás psát o pěstování rostlin, stromů a dalších zahradnických tématech a chtěli byste se s ostatními podělit o své zkušenosti? Rádi vaše články zveřejníme.
Více...
 
Pořádáte zahradnickou výstavu, veletrh či přednášku, nebo o takové výstavě víte? Provozujete zahradnictví a pořádáte nějakou zajímavou akci? Neváhejte a dejte o ní vědět ostatním.
Přidat výstavu

Foto: Petr Hroš



e-zahradnik.cz - magazín pro pěstitele a zahrádkáře
Copyright © 2002 - 2016. Všechna práva vyhrazena.