e-zahradnik.cz

Dobromysl obecná (Oregáno) - origanum vulgare

Tato 20 až 50 cm vysoká vytrvalá bylinka byla používána již ve starém Egyptě jako lék proti křečím a bolestem různého původu. O pár století později - ve středověku lidé věřili, že je dobromysl ochrání před "zlou mocí". Proto byla součástí "svatojánského kvítí", tedy směsi rostlin, které byla přisuzována zvláštní moc - bylinky trhané na sv. Jana (24.června) měly ochránit nejen lidi ale i jejich stavení a zvířectvo od nemocí a všeho zlého.

DOBROMYSL OBECNÁ (OREGÁNO)-ORIGANUM VULGARE

Oregáno v kuchyni

Dobromysl obecná známá spíše jako oregáno má široké uplatnění především v italské a francouzské kuchyni. Má podobné chuťové vlastnosti a tedy i využití jako majoránka. Je neodmyslitelnou součástí směsi bylin nazývané Provensálské koření (bazalka, estragon, oregáno, rozmarýn, saturejka, tymián...).

Můj tip:
"Kuře se sýrem". Jemně nasolená kuřecí prsa se špetkou barbecue bohatě posypeme Provensálským kořením. Na trošce olivového oleje prudce osmažíme na pánvi z jedné strany, obrátíme, snížíme teplotu, celé zasypeme vrstvou strouhaných sýrů zhruba ve stejném poměru - eidam + niva + uzený eidam (lze nahradit kolibou, uzeným kaskavalem...) a přiklopíme pokličkou. Pozvolna teď již spíše dusíme asi 15 minut - kuřecí prsíčka krásně změknou a sýr spolu se šťávou, kterou pustila, nám udělá výborný sos. Podáváme s vařenými brambory.

Oregáno jako lék

Dříve byla dobromysl hojně využívána v léčitelství. Její listy mají antiseptické účinky, a proto odvary z nich sloužily jako koupele či obklady při různých kožních infekcích nebo lišejích. Připravujeme ze 100g dobromyslu a 1l vroucí vody. Ať už dobromysl samotná nebo jako součást čajové směsi podporuje tvorbu žluči, čímž usnadňuje zažívání, zlepšuje střevní peristaltiku a mírní žaludeční neurózy. Usnadňuje vykašlávání, působí příznivě při bolestech v krku i zánětech průdušek. Pro tyto účely připravujeme nálev z 1 polévkové lžíce dobromysly a 250ml vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a scedíme. Můžeme podávat oslazené medem, nebo neslazené použít jako kloktadlo,ústní vodu či k inhalaci.

Průmyslově se z dobromyslu destilují silice, které se dále zpracovávají v potravinářství nebo při výrobě kosmetiky jako součást parfémů. Dříve se z natě vyrábělo také hnědočervené barvivo pro šetrné barvení vlny.

Pěstování oregána

Dobromysl vyséváme na jaře přímo na stanoviště. Ocení lehkou propustnou zeminu a přímé slunce. Velmi snadno se množí dělením již dospělých trsů. Kvete od července do září četnými drobounkými fialovými květy. Na zahrádce se snadno rozrůstá a tvoří hustý voňavý koberec. Sbíráme nejlépe kvetoucí nať při slunečném počasí v období července a srpna. Svazečky sušíme ve stínu a nebo uměle maximálně však při 40°C.

Dobromysl je opravdu vděčná nenáročná bylinka, která se jistě stane díky květům a vůni praktickou ozdobou Vaší zahrádky či okenního truhlíku.

Eva Sýkorová

Diskuze k článku:

Šárka

pro paní Ontlovou: rdesno, o kterém mluvíte, je asi toto http://www.garten.cz/a/cz/3546-fallopia-opletka/
Pozor, je to agresivní, velmi vzrůstná rostlina, která brzy uchvátí každý volný prostor.

Pěstuji Oregáno na zahrádce asi 3 roky.Spočátku sazenice byla vysoce aromatická dalším pěstováním stratila aroma a má spíše vůni sena.V čem to je prosím o odpověd.

POKRAČOVÁNÍ
1/ Mohu nějak ovlivnit tento bujný vzrůst ?
2/ Jak se rdesno množí? Nechci kupovat další sazenici a ráda bych je měla i na větší zahradě blízko Rokycan.

Děkuji za případnou odpověď.

Díky za komentář k dobromyslu-oreganu. Je to pro mne velmi příjemná bylina, kterou jsem zatím užívala hlavně do zeleninových salátů.
Ráda bych ji měla ve své zahrádce - kde si mohu sazeničky obstarat? Jsem z Prahy 10-Zahradní Město a je mi k 70ce.
---------------------------------------
Marně hledám na internetu odpověď na své otázky, tentokrát na téma RDESNO BADŽUÁNSKÉ:
zasadila jsem je v Praze u plotu sousedů, kteří mi je ostřihávají, protože nevídaně rychle a bujně roste.

1/ Mohu nějak


Přidejte vlastní komentář:
  Jméno:
  E-mail:
* Text:

Vyplňte 'nospam'
(Ochrana proti spamu)

 

* Údaje označené hvězdičkou je nutné vyplnit

Foto: Eva Sýkorová

Baví vás psát o pěstování rostlin, stromů a dalších zahradnických tématech a chtěli byste se s ostatními podělit o své zkušenosti? Rádi vaše články zveřejníme.
Více...
 
Pořádáte zahradnickou výstavu, veletrh či přednášku, nebo o takové výstavě víte? Provozujete zahradnictví a pořádáte nějakou zajímavou akci? Neváhejte a dejte o ní vědět ostatním.
Přidat výstavu



e-zahradnik.cz - magazín pro pěstitele a zahrádkáře
Copyright © 2002 - 2016. Všechna práva vyhrazena.