e-zahradnik.cz

Pěstujeme reveň neboli rebarboru

Reveň (Rheum rhabarbrum) je vytrvalá rostlina pocházející z Asie. Dříve nesměla chybět na žádné zahrádce, ale dnes je k naší škodě rostlinou opomíjenou.

Tvoří mohutné růžice listů, které dosahují výšky až 75 cm. Konzumní části jsou řapíky narůžovělé až červené barvy, které sklízíme na jaře, jakmile dosahují výšky až 75 cm a šířky okolo 5 cm. Rostliny tvoří silné až dužnaté kořeny zasahující hluboko do půdy.

Reveň (Rheum rhabarbrum)

Reveň je velmi zdravá a užitečná. Vyznačuje se vyšším podílem vlákniny, vitamínů C a E, je zdrojem hořčíku, draslíku a zinku. Charakteristickou nakyslou chuť jí dodává kyselina šťavelová. Obsah této kyseliny v řapících je nejnižší právě na jaře a proto se v této době doporučuje její sklizeň.

Opatrnosti však musí dbát lidé s ledvinovými nebo žlučníkovými kameny. Ti by ji neměli raději konzumovat vůbec. Obsahuje totiž velké množství kyseliny šťavelové, ta by mohla způsobit ledvinový zánět anebo i vznik dalších ledvinových kamenů.

Reveň je nenáročná zelenina, která dobře roste i na chladnějších místech. Má na teplo menší požadavky, protože je mrazuvzdorná. Trpí v půdách kyselých a zamokřených. K tvorbě mohutných rostlin s kvalitními řapíky je nejideálnější humózní vápněná půda dobře zásobená živinami.

Z rebarbory je výborný domácí džem anebo skvělé tvarohové řezy s rebarborou – sladkost k nedělní kávě. Rebarboru zbavenou listových čepelí musíme nejdříve omýt a oloupat. Řapíky pak nakrájíme na asi 2 cm kostičky. Na džem je třeba je rozvařit s želírovacím cukrem a do koláče pouze povařit v hrnci s vodou a cukrem.

Suroviny na koláč:
Těsto připravíme z 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1,5 hrnku mletého cukru a 1 hrnku mléka. Přidáme 0,5 hrnku oleje, 2 celá vejce, 1 prášek do pečiva a 1 vanilkový cukr smícháme a vytvoříme tak řidší těsto.

Náplň připravíme z tvarohu – 2 ks, 150 gr mletého a 1 vanilkového cukru a můžeme přidat 1 žloutek. Těsto nejdříve předpečeme v troubě a pak teprve nalijeme tvarohovou náplň. Posypeme kostičkami rebarbory předvařenými ve vodě s cukrem. Můžeme ještě nakonec zasypat drobenkou z tuku, například Hery nebo másla, hladké mouky a moučkového cukru. Dáme znovu do trouby a dopečeme.

Věříme, že vám tato rebarborová mňamka zachutná a u zahrádkářů tak zvýší oblibu pěstování rebarbory na vlastních zahrádkách.



 

Zuzana Bohdalová

Diskuze k článku:

prosim o radu ,co s kvety rebarbory ,nachat nabo strihat.dekuji.


Přidejte vlastní komentář:
  Jméno:
  E-mail:
* Text:

Vyplňte 'nospam'
(Ochrana proti spamu)

 

* Údaje označené hvězdičkou je nutné vyplnit

Foto: Eva Sýkorová

Baví vás psát o pěstování rostlin, stromů a dalších zahradnických tématech a chtěli byste se s ostatními podělit o své zkušenosti? Rádi vaše články zveřejníme.
Více...
 
Pořádáte zahradnickou výstavu, veletrh či přednášku, nebo o takové výstavě víte? Provozujete zahradnictví a pořádáte nějakou zajímavou akci? Neváhejte a dejte o ní vědět ostatním.
Přidat výstavu



e-zahradnik.cz - magazín pro pěstitele a zahrádkáře
Copyright © 2002 - 2016. Všechna práva vyhrazena.