e-zahradnik.cz

Zázvor - květina, koření, léčivka

Zmínky o zázvoru lze nalézt již i ve sterých čínských písemnostech. Z Číny a Indie se dostal nejdříve zásluhou Arabů do oblasti orientu. Velmi dobře ho znali již staří Řekové a Římané. Do Evropy se dostal až koncem 9. století.

Zázvory jsou typickými tropickými rostlinami. To tedy znamená, že je nelze u nás pěstovat ve volné půdě. Vyžadují tedy buď teplý skleník anebo pokojovou teplotu kolem 25°C a také vysokou relativní vlhkost vzduchu. Oddenky, které začínají na jaře rašit, je možné rozřezat a poté ošetřit řezné rány třeba dřeveným uhlím. Po zaschnutí je vysázíme do dobré humózní půdy. Koncem podzimu začne nadzemní část zasychat. Oddenky vyjmeme, po zaschnutí nať odstraníme a uložíme například do spodní části ledničky tak, aby nevyschly.

Zázvor
Zázvor | © Dionisvera / Pixmac

Zázvor pravý je vytrvalá bylina z čeledi zázvorovitých. Dorůstá výšky až 1 metru. Silně rozvětvený oddenek má na povrchu barvu šedou, uvnitř světle žlutou. Klasovité květenství se vytváří jen ojediněle a vyrůstá přímo z oddenku na 10 - 20 cm vysokém stvolu. Bělavé květy jsou trojčetné, souměrné, po odkvětu vytvářející bobule.

Kromě výše uvedeného druhu se používají i další: zázvor širokolistý, který má masitější oddenek. Dále existuje například po kafru vonící zázvor kasumunar.

Čerstvé oddenky jsou dnes již běžně k zakoupení.

Čerstvý zázvor v domácnosti skvěle využijeme jako léčivku. Užívá se při nachlazení, dráždivém kašli, bronchitidě i střevní kolice a infekcích, podporuje trávení. Je možné jej užívat dokonce i při cestovní nevolnosti, nucení na zvracení nebo při nadýmání. Zlepšuje krevní oběh, uvolňuje cévy, vyvolává pocení a příznivě působí na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Léčí dokonce svalové bolesti, výrony, revmatické stavy i stavy artritické.

Doporučená denní dávka je 3 - 10 gramů drogy, nejčastěji ve formě odvaru. Je však možné připravit si i tinkturu nebo oloupaný oddenek nakrájet na plátky, naložit do medu a užívat při chřipce a nachlazení.

Sušený zázvor se používá také v kuchyni jako koření do polévek, omáček, k přípravě masa a uzenin. Také s ním lze dochucovat sladkosti, cukrovinky, ovoce nebo zeleninu.

Zuzana Bohdalová

Diskuze k článku:

Dosud nebyl přidán žádný komentář k tomuto tématu.


Přidejte vlastní komentář:
  Jméno:
  E-mail:
* Text:

Vyplňte 'nospam'
(Ochrana proti spamu)

 

* Údaje označené hvězdičkou je nutné vyplnit

Foto: Eva Sýkorová

Baví vás psát o pěstování rostlin, stromů a dalších zahradnických tématech a chtěli byste se s ostatními podělit o své zkušenosti? Rádi vaše články zveřejníme.
Více...
 
Pořádáte zahradnickou výstavu, veletrh či přednášku, nebo o takové výstavě víte? Provozujete zahradnictví a pořádáte nějakou zajímavou akci? Neváhejte a dejte o ní vědět ostatním.
Přidat výstavu



e-zahradnik.cz - magazín pro pěstitele a zahrádkáře
Copyright © 2002 - 2016. Všechna práva vyhrazena.