e-zahradnik.cz

Co ovlivňuje skladovatelnost jablek

Nastalo období vegetačního klidu a my se nyní musíme postarat, aby jablka, která jsme uskladnili nám co nejdéle vydržela zdravá a schopná konzumace. I když máme k dispozici chladný a vlhký sklep, jsou zde další a často významní činitelé, kteří ovlivňují podstatně délku skladování a to jsou fyziologické poruchy plodů a skládkové choroby ve formě různých druhů hnilob.


Ilustrační foto

Fyziologické poruchy plodů můžeme ovlivnit ještě pokud jsou plody na stromě. Patří sem hořká pihovitost plodů (hnědé dolíky pod slupkou), která vzniká na silně zmlazených stromech a při silném přehnojení dusíkem na náchylných odrůdách. Pomáhá postřik plodů ještě na stromě Kalkosolem, 1 % ledkem vápenatým a nebo jinými vápenatými solemi, které se pro tento účel dají koupit. Dále je to Křenčení-hnědá skvrnitost dužniny, kdy se vytvářejí zkorkovatělá místa v dužnině kolem jádřince. Je to způsobeno nedostatkem bóru. Na podzim je vhodné stromy přihnojit boraxem a to tak, že po sklizni, pokud ještě listy před opadem drží při pupenech, provedeme postřik stromů na list 1% boraxem. Některé odrůdy jako například Dukát, i jiné, trpí sklovitostí plodů, kdy část dužniny, anebo celý plod, je jakoby prosáklý vodou. Vyskytuje se při nadměrném přehnojení dusíkem, u stromů vysazených v místě s vysokou hladinou spodní vody a také na silně zmlazených stromech.

Skládkové choroby, hlavně různé hniloby způsobují houby, kterým se odborně říká fytopatogenní. Jejich vliv na kvalitu plodů se projevuje kromě hniloby také skládkovou strupovitostí, či zvýrazněním takzvané sazovitosti (plody jsou jakoby špinavé od sazí). Z hnilob je to hlavně moniliová hniloba. Ve sklepě v tmavém prostředí plody dostanou leskle černou barvu slupky, dužnina je černo hnědá, postižený plod je pevný a nepromáčí okolí. Dotykem rukou se tato choroba nepřenáší na okolní zdravé plody. Plody zavčas při pravidelné kontrole odstraníme.

Další závažnou a častou hnilobou je zelená peniciliová hniloba. Na povrchu plodů se objevují špinavě šedé, nekrotické skvrny v nichž se slupka mírně prohýbá a měkne dužnina. Ta podléhá rychlému kašovitému rozkladu, je vodnatá a místo pod plodem je promáčené. Pozor, tato hniloba se dotykem šíří na okolní zdravé plody! Ty neprodleně už v počátku ze skládky odstraníme!

Jak bráníme výskytu skládkových hnilob? Sklepy pravidelně větráme, udržujeme v nich teplotu + 2 až +5 °C při vlhkosti 90 - 95 %. Před uskladněním je vhodné je vybílit vápenným mlékem a vysířit zapálením sirných knotů. Bedny a police omyjeme vodou s chloraminem anebo vystříkáme Savem.

A na závěr jednu radu. Nahnilé plody nikdy nevykrajujeme a nekonzumujeme. Obsahují jed zvaný Patulin.
 

Josef Zavřel


 

Diskuze k článku:

Dosud nebyl přidán žádný komentář k tomuto tématu.


Přidejte vlastní komentář:
  Jméno:
  E-mail:
* Text:

Vyplňte 'nospam'
(Ochrana proti spamu)

 

* Údaje označené hvězdičkou je nutné vyplnit

Foto: Eva Sýkorová

Baví vás psát o pěstování rostlin, stromů a dalších zahradnických tématech a chtěli byste se s ostatními podělit o své zkušenosti? Rádi vaše články zveřejníme.
Více...
 
Pořádáte zahradnickou výstavu, veletrh či přednášku, nebo o takové výstavě víte? Provozujete zahradnictví a pořádáte nějakou zajímavou akci? Neváhejte a dejte o ní vědět ostatním.
Přidat výstavu



e-zahradnik.cz - magazín pro pěstitele a zahrádkáře
Copyright © 2002 - 2016. Všechna práva vyhrazena.