e-zahradnik.cz

Chutné, ale zapomenuté moruše

V minulosti měla téměř každá zahrádka na Jižní Moravě jeden morušovník. Lidé jejich plody konzumovali jako čerstvé, ale využívali je i k pálení výborného destilátu. Tisíciletá historie morušovníku jednoznačně svědčí o jejich vynikajících užitkových vlastnostech. Ačkoli je rod morušovníků rozdělen do 11 druhů, pro nás jsou nejzajímavější 2 z nich, a to: morušovník bílý a morušovník černý.

Morušovník má množství druhů a variet a je rozšířen po celém světě. Dnes už jich v Čechách najdeme jen pouhých několik tisíc, ale dříve byly hojně pěstovány pro hedvábnictví.

Chutné, ale zapomenuté moruše

Strom morušovníku bílého má bohatě větvenou a neméně bohatě olistěnou korunu. Dožívá se běžně 150 ale někdy i 300 let. Nejdříve roste rychle a po 10 - 15ti letech svůj růst zpomaluje. Jeho dřevo se využívá k výrobě nábytku a také na výrobu sudů.

Stromy morušovníku černého vysoké mezi 3 až 5 metry mají přirozenou schopnost vegetativního rozmnožování pomocí často k zemi visících větví. Bohatě rodí a je dobře odolný proti chladu. Mnoho lidí upřednostňuje jeho plody, považujíc je za chuťově výraznější. Silně však barví. Jeho plody dlouhé 25 až 40 mm a široké 15 až 25 mm jsou totiž karmínové až černé barvy. Obsahují mnoho šťávy a zralé mají sladkou, nedozrálé míně nakyslou chuť.

U morušovníku bílého jsou plody zpočátku zelené, později zežloutnou, zrůžoví, až nakonec zčervenají. Dozrávají postupně v průběhu června. Jejich chuť je sladká, aromatická a semeno je využíváno na vypěstování podnoží pro rozmnožování morušovníku černého.

Morušovníky jsou světlo a teplomilné, rostou na různých druzích půd a dobře snášejí sucho, již méně dokážou odolávat zamoření. Je to velmi proměnlivý druh, který se mezi sebou různě dlouhodobě kříží a to velmi snadno, čemuž odpovídá na 400 jeho odrůd.

U nás se nejčastěji vyskytuje morušovník trnavský, což je vlastně kříženec morušovníku černého a morušovníku červeného. Rodí bohatě a je odolný proti chladu.

Z plodů morušovníků můžeme připravovat výbornou šťávu, kterou získáme smícháním litru šťávy z moruší, 0,3 litru vody a 800 gramů cukru a šťávy z jednoho citronu. To vše dobře promícháme a uložíme do chladu.

Stejně tak chutný je i sirup z moruší. Jeho výroba je velmi jednoduchá. Připravíme si velkou zavařovací sklenici, do které budeme sypat střídavě vždy vrstvu moruší a vrstvu cukru, nejlépe krystalového. Hotový sirup konzervujeme jedním decilitrem lihu.

Chutné a velmi kvalitní je i morušové víno, které připravujeme stejným způsobem jako jiná ovocná vína.

Moruše lze konzervovat jednoduše také sušením anebo zpracovat běžným způsobem na kompot.
 

Zuzana Bohdalová


 

Diskuze k článku:

Dosud nebyl přidán žádný komentář k tomuto tématu.


Přidejte vlastní komentář:
  Jméno:
  E-mail:
* Text:

Vyplňte 'nospam'
(Ochrana proti spamu)

 

* Údaje označené hvězdičkou je nutné vyplnit

Foto: Eva Sýkorová

Baví vás psát o pěstování rostlin, stromů a dalších zahradnických tématech a chtěli byste se s ostatními podělit o své zkušenosti? Rádi vaše články zveřejníme.
Více...
 
Pořádáte zahradnickou výstavu, veletrh či přednášku, nebo o takové výstavě víte? Provozujete zahradnictví a pořádáte nějakou zajímavou akci? Neváhejte a dejte o ní vědět ostatním.
Přidat výstavu



e-zahradnik.cz - magazín pro pěstitele a zahrádkáře
Copyright © 2002 - 2016. Všechna práva vyhrazena.