e-zahradnik.cz

Mišpule obecná (Mespilus germanica L.)

Ve středověku byla mišpule velice známé a oblíbené ovoce. Ve střední Evropě se pěstuje od 12. století. Do střední Evropy se rozšířila z Malé Asie, oblasti Kavkazu a severního Íránu. U nás je však poměrně málo známá i málo pěstovaná. Nejčastěji ji dnes můžeme vidět při tureckém pobřeží Černého moře.

Mišpule obecná je nízký keř nebo strom kvetoucí nápadně velkými bílými květy. Dá se množit semeny. Rostliny vypěstované ze semen si zachovávají původní vlastnosti mateřských rostlin. Nejčastěji se však rozmnožuje roubováním nebo očkováním. Nejvhodnější je pro tuto formu rozmnožování hrušňový semenáč, případně i jeřáb nebo podnož kdouloní. Je to poměrně náročný teplomilný keř. Upřednostňuje vápenitou humózní půdu. Listy jsou kožovité, jemně bíle chlupaté. Dřevo má červenavě bílé, tvrdé, pevné a velmi houževnaté.

Mišpule obecná (Mespilus germanica L.)

Mišpule je velice odolná nízkým teplotám a je schopna růstu v různorodých podmínkách a to i světelných. Nejvíce jí svědčí půdy bohaté na živiny a plné slunce. Je také výjimečně odolná proti škůdcům.

Na podzim na ní dozrávají kulaté hnědé až hnědozelené malvice s dobře patrnými kališními cípy. Připomínají malá jablíčka, někomu zase veliké šípky. Plody se sbírají až poté, co je přejde mráz a ony zhniličnatí. Naši předkové pojídali mišpule syrové anebo z nich připravovali chutné marmelády. Mají totiž vysoký obsah pektinů, díky nimž dobře rosolovatí.

Mišpule patřila nejen mezi chutné ovoce, ale i k lékům. Jako léčivo sloužily nejenom plody, ale i listy a semena. Droga se využívala k zastavení hlenotoků a výtoků různého původu. Taktéž našla své uplatnění při léčbě nechutenství spojeném se zvracením. Zevně léčila a stahovala rány a zabraňovala krvácení. Z hlediska zdravotních účinků se hodí na výrobu sirupů, které se užívají pro svůj stavící účinek. U nás se v současnosti uplatňuje spíše jako rarita v kuchyni.

Mišpule lze konzumovat klidně ihned - v prosinci utržené přímo ze stromu. Chuťově vám budou připomínat marmeládu, budou měkké a pěkně voňavé.

Pokud máme dostatečné množství mišpulí, třeba z vlastní zahrady, můžeme vyzkoušet výrobu domácí marmelády:

Suroviny: 1 kg mišpulí, 1 ks citronu na vymačkání šťávy a 500gr želírovacího cukru.

Postup: Mišpule oloupeme a vypeckujeme. Poté je nakrájíme na malé kousky. Mišpule dáme vařit do velkého hrnce s vymačkanou šťávou z jednoho citronu a polovinou připraveného cukru. Jakmile směs začne vařit, přidáme do ní zbytek cukru a vaříme do zhoustnutí marmelády. Po mírném vychladnutí plníme marmeládou předem vyčištěné menší zavařovací skleničky, které nakonec obrátíme dnem vzhůru, abychom z nich vytlačili vzduch.



 

Zuzana Bohdalová


 

Diskuze k článku:

Dobrý den, přivezla jsem si ze Španělska mišpuli. Je možno vypěstovat sazenici z pecky? A pokud ano, jak postupovat. Děkuji za odpověď

Dobrý den
autorka článku zřejmě nikdy mišpuli neviděla prakticky.Mišpuli oloupeme a vypeckujeme? Tak jednoduše? Přezrálá mišpule je konzistencí jak pudink držený ve tvaru pomačkané koule igelitovým obalem - tzn.těžko se drž a težko se loupe. Semínek je v ní spousta a drží v dužnině jak u broskve co nejde od pecky. Naše mišpule má ve stádiu co popisujete chuť asi jako karamelový pudink bez oslazení. Takže nic moc. Dříve asi nebyli tak zhýčkaní na chuť a zbaštili co příroda dala. přeji hezký den


Přidejte vlastní komentář:
  Jméno:
  E-mail:
* Text:

Vyplňte 'nospam'
(Ochrana proti spamu)

 

* Údaje označené hvězdičkou je nutné vyplnit

Foto: Eva Sýkorová

Baví vás psát o pěstování rostlin, stromů a dalších zahradnických tématech a chtěli byste se s ostatními podělit o své zkušenosti? Rádi vaše články zveřejníme.
Více...
 
Pořádáte zahradnickou výstavu, veletrh či přednášku, nebo o takové výstavě víte? Provozujete zahradnictví a pořádáte nějakou zajímavou akci? Neváhejte a dejte o ní vědět ostatním.
Přidat výstavu



e-zahradnik.cz - magazín pro pěstitele a zahrádkáře
Copyright © 2002 - 2016. Všechna práva vyhrazena.