e-zahradnik.cz

Artyčok kardový

Artyčoky (Cynara cardunculusm) není potřeba představovat žádnému labužníkovi. Lehce nahořklé květní růžice této zeleniny jsou běžně doma na stolech v Itálii a Francii. Artyčok se používal již ve starém Egyptě, Řecku a Římě.

Jeho specifická hořká chuť dala základ také výrobě řady alkoholických a nealkoholických nápojů. Mezi ty u nás známé patřil Cynar, aperitiv, který se k nám v minulosti dovážel z bývalé Jugoslávie.

Artyčok (Cynara)

U nás se artyčoky pěstují jen velmi zřídka. Jsou totiž náročné na teplo a ošetřování a zvláště, chcete-li jej použít jako zeleninu. Pro fytoterapeutické účely se obvykle dováží. Sbírá se list v době květu a rychle se suší ve stínu při teplotě do 40°C.

V organismu působí především na žluč – její tvorbu a vylučování, a proto upravuje i potíže s trávením. ¨

Používá se obvykle ve formě čaje připraveného ze dvou polévkových lžic zalitých horkou vodou, a to při chorobách žlučníku a žlučových cest a jater, protože pomáhá zvyšovat jejich funkci. Navíc je možné jeho užívání i po operaci močového měchýře.

V kuchyni se používá buď nakládaný anebo vařeny, je vhodný pro diabetiky. Jeho nejjednodušší úprava je vaření. Když je artyčok poloměkký, pokape se máslem, osolí a je připraven ke konzumaci. Existuje samozřejmě řada nejrůznějších rafinovaných a složitých receptů, na přípravu artyčoku, zvláště pak ve francouzské a italské kuchyni.
 

Zuzana Bohdalová


 

Diskuze k článku:

Dosud nebyl přidán žádný komentář k tomuto tématu.


Přidejte vlastní komentář:
  Jméno:
  E-mail:
* Text:

Vyplňte 'nospam'
(Ochrana proti spamu)

 

* Údaje označené hvězdičkou je nutné vyplnit

Foto: Eva Sýkorová

Baví vás psát o pěstování rostlin, stromů a dalších zahradnických tématech a chtěli byste se s ostatními podělit o své zkušenosti? Rádi vaše články zveřejníme.
Více...
 
Pořádáte zahradnickou výstavu, veletrh či přednášku, nebo o takové výstavě víte? Provozujete zahradnictví a pořádáte nějakou zajímavou akci? Neváhejte a dejte o ní vědět ostatním.
Přidat výstavu



e-zahradnik.cz - magazín pro pěstitele a zahrádkáře
Copyright © 2002 - 2016. Všechna práva vyhrazena.